Pavasariniai kulinariniai „Nieko rimto“ ir draugų eksperimentai

Pavasarį norisi kažko naujo. Kitaip apsirengti, kitaip praleisti trečiadienio vakarą, iškrėsti kažką netikėto. Nauji vėjai įsisuka ir į virtuvę: įskilusiuose puodeliuose jau tik sodinukai įsikuria. Kava garuoja naujuose induose, prie jos skanaujame pirmąkart kepto pyrago, o kitam rytui planuojame jau ne pabodusius sumuštinius.

Kad lengviau būtų atsinaujinti – ir iš mūsų leidyklos paleidžiame keletą pavasariškų receptų.

Sigutė Ach: į pasimatymą su avokadais, belaukiant šviežių pomidorų.

salotos su tunu

O ar bandėte kada gaminti pudingą? Muminukai mėgsta šį gana lengvą desertą, tad iš Muminuko Mamos receptų knygos vieną idėją ir pasiskolinome.

muminuko mamos pudingas

Dar vieną receptą Sigutė Ach parsivežė iš pavasarinio Lvovo. Patiks sriubų gerbėjams.

kopustu sriuba

O žinojote, kad sriubą galima pagardinti ne tradicine grietine, o pagaminta iš… riešutų. Va čia tai naujovė!

veganiska grietine.png

Kas dar nebandėte, pats laikas paragauti sriubos iš didelio puodelio. Kažkas naujo, smagaus, o ir patogiau nusinešti, kur tik norisi.

 

 

Mes kartais semiamės idėjų iš savo išradingų draugų. Vieni jų – tinklaraštis „Cukrinis avinėlis“. Paprašėm kažko žaismingo ir tuo pačiu elegantiško pavasariui. Sakė, kad keksiukai iš mados dar neišėjo. Ypač su įdaru. O pateikti dailiuose porceliano puodeliuose jie virsta kilmingais tortukais.

Keksiukai su „Rududu“ įdaru

12 keksiukų

INGREDIENTAI:

1 kiaušinis;
100 g cukraus;
150–200 g „Rududu“;
100 g grietinės;
8–9 g kepimo miltelių;
50 g juodo šokolado;
keli šaukštai pieno;
keli šaukštai riešutų sviesto (nepagailėti).

 

KAIP GAMINTI:

1. Iki vientisos masės išsukite kiaušinį ir cukrų. Sudėkite apie 100–150 g „Rududu“, kelis šaukštus riešutų sviesto, grietinę, miltus ir kepimo miltelius. Viską išplakite iki vientisos masės.

2. Į keksiukų kepimo formeles įdėkite po popierinę formelę ir į kiekvieną jų dėkite po didelį šaukštą tešlos. Jos neturi būti iki pat formelės kraštų, nes tešla lengvai kyla. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.

3. Pasiruoškite įdarą. Karšto vandens vonelėje kartu su pienu ištirpdykite šokoladą, „Rududu“ bei žemės riešutų sviestą.

4. Kai keksiukai bus atvėsę, kiekvieno jų viduriuke padarykite po nedideles skylutes, į kurias įkrėskite įdarą.

5. Šiuos keksiukus galite puošti kremo kepurėlėmis, šokoladu ar tiesiog linksmais pabarstukais.

 

Nemėgstantiems saldžiai dar vieni mūsų draugai „Sviestas sviestuotas“ siūlo veganiškus makaronus.

makarai.jpgMakaronai sviestuoti

2 porcijos

INGREDIENTAI:

160 g kietagrūdžių makaronų
1 saliero stiebo (80 g)
0,5 paprikos (60 g)
Geros saujos pjaustyto mėlynojo kopūsto
Skrudintų sezamo sėklų

Padažui:
1 kaupino v. š. žemės riešutų sviesto (40 g)
1 a. š. sezamų sviesto (tahini)
1,5 v. š. sojų padažo
1,5 v. š. nerafinuoto rapsų aliejaus
¼ citrinos sulčių
1 a. š. agavų sirupo arba cukraus
3–4 v. š. vandens

KAIP GAMINTI:


Virti makaronus saujele druskos pasūdytame vandenyje pagal instrukciją, nurodytą ant pakuotės.
Tuo metu įkaitintoje keptuvėje su šaukštu aliejaus pakepinti mėlynąjį kopūstą, smulkintą saliero stiebą ir papriką.
Pasiruošti padažą – gerai išmaišyti visus padažo ingredientus. Vandens pilti tiek, kad išeitų grietinėlės tirštumo padažas.
Išvirusius makaronus suversti į keptuvę su daržovėmis, užpilti padažu ir gausiai maišant pašildyti dar porą minučių. Patiekiant apibarstyti sezamo sėklomis.

Ne paslaptis, kad maistas yra neatskiriama kiekvienos šventės dalis. Ir mes leidykloje visas progas pažymime skanėstais. O kai reikia ruoštis vaikų šventei, visuomet panaršome tinklaraštį „Gimtadienio mugė“. Jame viskas paprasta, skanu ir išvaizdu. Šįkart tinklaraščio autoriai su mumis pasidalino nesaldžių sausainiukų receptu. Mes dalinamės su jumis.

nesaldus-sausainiai-900x400Burnoje tirpstantys sausainiai su sūriu

INGREDIENTAI:

160 g (1 stiklinės) miltų
40 g smulkinto „Džiugo“ arba kito parmezano tipo sūrio
60 g šalto sviesto
125 ml grietinėlės
Žiupsnio druskos

KAIP GAMINTI:

1. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių, kepimo skardą išklojame popieriumi.

2. Miltus, sūrį, druską ir šaltą sviestą dedame į virtuvės kombainą aštriais peiliais ir kelias sekundes smulkiname – gauname rupų smėlį primenančią masę.

3. Supilame grietinėlę ir smulkiname dar keliolika sekundžių, kol masė tampa vientisa ir nelimpa prie kombaino sienelių. Jei limpa – įberiame dar kiek miltų ir vėl paleidžiame kombainą.

4. Iškočiojame tešlą į kuo plonesnį lakštą, perkeliame jį į skardą, kiek pabadome šakute ir supjaustome norimomis figūromis. Galima pjaustyti paprastu peiliu, bet suraikius peiliuku banguotais kraštais – sausainiai dailesni. Pagal padarytas linijas iškepusius sausainius bus galima tvarkingai sulaužyti. Kepame kol paruduoja – apie 8–12 minučių.

Tokius sausainiukus gražiai supakavus ir papuošus lipdukais ar dailia kortele negėda ir į svečius lauktuvių nešti.

 

 

 

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s