Mėgiamiausias Australijos autorius atsako į Lietuvos vaikų klausimus

John Flanagan - Approved Author Photo

Johnas Flanaganas išrinktas mėgiamiausiu Australijos vaikų ir paauglių autoriumi, tačiau jo gerbėjų ratas nenumaldomai plečiasi visame pasaulyje. Lietuvoje išleistos jau keturios šio rašytojo knygų serijos „Žvalgo mokinys“ dalys (leidykla „Nieko rimto“), o skaitytojai reikalauja naujų. Šį kartą nepasakosime „Žvalgo mokinio“ sukūrimo istorijos ir neklausime, kaip J. Flanaganas tapo rašytoju, nes didžiausi gerbėjai šiuos dalykus jau moka mintinai. Dabar pristatome pačių Lietuvos skaitytojų klausimus ir atsakymus atkeliavusius tiesiai iš Australijos.

APIE LIETUVĄ IR APIE SKANDIJĄ:

Ar žinote ką nors apie Lietuvą? Ar norėtumėte čia atvykti?
Iš tikrųjų tai net nežinojau, kad mano knygos čia leidžiamos, bet dabar jau labai džiaugiuosi, kad taip. O atvykti į jūsų šalį tikrai viliojantis pasiūlymas.

Kaip įsivaizduojate Lietuvos skaitytojus?
Vieną dalyką supratau keliaudamas po Ameriką, Daniją, Olandiją – vaikai labai panašūs visame pasaulyje. Jie visi mėgsta geras istorijas, drąsius veikėjus. Taigi manau, kad ir lietuviai vaikai yra tokie patys.

Ar bandėte pats būti žvalgu? Ar mokate šaudyti iš lanko? Atrodo, kad parašyti tokiai serijai reikia ne tik daug fantazijos, bet ir labai daug informacijos.
Nebandžiau tapti žvalgu, bet anksčiau daug šaudydavau iš lanko. Todėl rašau apie tai, kas man pačiam įdomu. Visada labai domėjausi viduramžių istorija. Tas laikmetis mane labai žavi ir padeda pabėgti nuo modernaus pasaulio problemų.

Kaip buvo sukurtas „Žvalgo mokinio“ pasaulis? Ar tai tik Jūsų vaizduotės vaisius, o gal rėmėtės istorija?
Didžioji dalis vaizduotės, bet taip pat laisvai rėmiausi Europos viduramžių istorija. Pavyzdžiui, kai kurie istoriniai įvykiai – įsiveržę mongolai mano knygose vadinami temudžajais.

Pirmiausia savo knygas rašėte savo sūnui. Kaip jam patiko tos meilės istorijos, įpintos į siužetą?
Nesu tuo tikras, niekada jo apie tai neklausiau. Bet dabar jis jau trisdešimties ir vis dar mėgsta knygas, taigi manau, jam tai tiko.

Tai fantastinės knygos, bet Skandija vis tiek skaitytojams asocijuojasi su Skandinavija. Ar tas panašumas sukurtas specialiai? Kodėl pasirinkote būtent šį regioną?
Taip, Skandija yra Skandinavijos atitikmuo. Rinkausi veikėjus skandus, nes labai mėgstu vikingus.

APIE ŽVALGĄ IR JO DRAUGUS:

Knygose apie žvalgo mokinį dauguma veikėjų labai mėgsta gerti kavą, kodėl? Ar Jūs pats labai mėgstate kavą?
O, taip. Anksčiau gerdavau daug kavos – iš tikrųjų net per daug, dabar jau mažiau. Norėjau, kad mano veikėjai turėtų kokią gana nekenksmingą silpnybę – kaip ši.

Ko skaitytojas gali išmokti iš žvalgo asmenybės?
Manau, ištikimybė ir sąžiningumas yra pagrindinės žvalgo vertybės. Ir dar patriotizmas.

Į kokį „Žvalgo mokinio“ knygų herojų norėtumėte būti panašus, o galbūt jau esate?
Dažniausiai sakau, kad esu panašus į baroną Araldą – apkūnus ir nuolat mėtantis juokelius, kurių kiti dažnai nesupranta. Bet iš tikrųjų nematau savęs tarp „Žvalgo mokinio“ veikėjų. Nors mano mėgstamiausias personažas yra arklys Trūkis (angl. Tug), turbūt lietuviškai jis turi kitokį vardą, nes, pavyzdžiui, vokiškai jo vardas – Trek.

Ar pažįstate žmonių, panašių į „Žvalgo mokinio“ knygų veikėjus?
Taip, kai kurie veikėjai sukurti pagal žmones, kuriuos aš pažįstu ar buvau sutikęs.

zvalgo_m_siaures_burt_d

APIE KŪRYBĄ IR POPULIARUMĄ:

Ką jautėte parašęs visą „Žvalgo mokinio“ knygų seriją?
Didžiulį pasitenkinimą ir pasididžiavimą, kad mano knygos yra skaitomos ir mėgstamos tiek daug pasaulio šalių. Visą savo gyvenimą norėjau būti rašytoju, taigi mano svajonė išsipildė.

Kaip populiarumas pakeitė Jūsų gyvenimą?
Tai davė man laisvę rašyti ką noriu ir susidaryti savo paties darbotvarkę.

Rengiamas filmas pagal „Žvalgo mokinio“ siužetą, ar jo laukiate? Gal jau turite žinių apie filmo pasirodymo laiką ar būsimus aktorius?
Žinoma, labai laukiu, tačiau neturiu jokių išankstinių žinių, kas jame vaidins. Tikiuosi, filmavimai prasidės gegužę arba birželį.

Ar rašymas yra svarbiausias dalykas Jūsų gyvenime? Ką mėgstate veikti laisvalaikiu ar per atostogas?
Taip, aš mėgstu rašyti. Laisvalaikiu žaidžiu golfą. Taip pat groju gitara, mandolina, dainuoju country stiliaus trio grupėje.

Ką darote, kai dingsta įkvėpimas rašyti? Gal turite kokių įpročių, ritualų?
Dar neturėjau tokios problemos, nes yra daugybė idėjų, apie kurias noriu rašyti. Be to, kruopščiai susiplanuoju visą istoriją prieš pradėdamas ją rašyti.

Ar galvojate rašyti suaugusiesiems?
Jau esu parašęs dvi knygas suaugusiesiems. Trečia šiuo metu ruošiama leidybai, turėtų pasirodyti dar šiemet. Bet man labiau patinka rašyti vaikams ir šiai sričiai skiriu daugiausiai laiko.

Koks buvo Jūsų geriausias ir blogiausias sprendimas rašytojo karjeroje?
Geriausias – tęsti ir išvystyti „Žvalgo mokinio“ knygų seriją. Blogiausias – užtrukti tiek ilgai tai darant (iš viso net 12 metų nuo originalo pradžios).

Ar šiuo metu ką nors rašote?
Tik ką pabaigiau pirmąją iš dviejų „Žvalgo mokinio“ priešistorės knygų, kur pasakojama apie paties Holto jaunystę.

APIE VAIKYSTĘ IR GYVENIMĄ:

Ar skaitote kitų parašytas knygas vaikams?
Deja, bet jau nebe. Ir be to, tai didelė rizika, kad po to netyčia rašydamas galiu paimti kokią nors idėją ir to nė pats nesuprasdamas panaudoti savo kūriniuose.

Kokių pomėgių turėjote vaikystėje?
Labai mėgdavau šaudyti iš lanko. Taip pat grojau gitara. O visas vasaras leisdavau paplūdimyje – štai ką mes veikiame Australijoje.

Ar skaitėte knygas vaikystėje, kokios buvo Jūsų mėgstamiausios?
Labai mėgau skaityti! Mėgstamiausios buvo nuotykių ir istorinės knygos. Dievinau senovės graikų, romėnų, norvegų mitologiją. Taip pat Karalių Artūrą ir Robiną Hudą…

Ar ko nors bijote?
O, taip! Nekenčiu gyvačių ir vorų, o mes Australijoje jų turime ir mirtinai pavojingų. Dar labai bijau aukštų vietų, nors visai nebijau, kai skrendu sklandytuvu ar lėktuvu.

Kaip įsivaizduojate pasaulį po tūkstančio metų?
Oho! Per daug sunku… Aš tik tikiuosi, kad pasaulis išvis dar būtų po tūkstančio metų.

Kokius ledus mėgstate labiausiai?
Boizeno uogų skonio (tamsiai raudonos uogos, panašios į gervuoges).

Kokios vertybės Jums svarbiausios gyvenime?
Ištikimybė, sąžiningumas ir humoro jausmas. Ir boizeno uogų ledai.

Ačiū už specialų interviu Lietuvai.

Visą ŽVALGO MOKINIO knygų seriją rasite ČIA

11

Parašykite komentarą